Hässleholm: 72 timmar av lyxiga naturupplevelser

Något som verkligen andas lyx för mig är närheten till naturen. När en destination, ett hotell, en restaurang eller en plats har omfamnat sin omgivning och låtit naturen få ta det största utrymmet. En destination där det finns gott om härliga och lyxiga naturupplevelser är Hässleholm och nu ska jag berätta om mina 72 timmar som jag vill återuppleva igen och igen.


Dag 1 – Jakthuset i bokskogen
Min partner och jag anländer till resans första stopp, vilket var vårt boende för helgen, Hedebergs rustika Jakthus. Mitt i en lummig bokskog på en liten kulle ligger Jakthuset, där du passerar en hage med lamm och grisar på grusvägen in. När dammolnet lagt sig och vi stiger ut ur bilen känner vi det: lugnet. Det enda som hörs är porlandet från bäcken, fåglarna som kvittrar och fåren som bräker i fjärran. Jakthusets ägare, Victor, hälsar oss välkomna och visar oss runt medan han berättar om huset och dess historia. Stugan i sig är robust, inredd med mysiga interiörer som samspråkade väl med naturen runtomkring.

Här finns ett fullt utrustat kök med allt som kan tänkas behövas. Badrummet är litet, men fräscht och mysigt. Där finns en dusch, toalett och det bästa av allt: golvvärme. Sovrummet är för närvarande ett litet rum med en våningssäng och Victor berättar att de planerar att bygga ut huset och göra ett stort sovrum med en dubbelsäng. Våningssängen lockar fram minnen från skidsemestrar med familjen när jag var liten, vilket bara kändes charmigt. Fluffiga täcken och kuddar gör att jag ser fram emot att krypa ner och sova gott lite senare.

I köket möts vi av en generös korg med råvaror och delikatesser från lokala aktörer som vi ska avnjuta till frukost dagen efter. Vi tar med oss varsitt vinglas ut på verandan bakom huset som blickar ut över en sjö. Vi ser solen går ner bakom trädtopparna och jag bara älskar livet.

Dag 2 – Alpackor, slott och middag bland trädtopparna

Dags för frukost. Vi dukar fram alla godsaker på verandan och njuter bland annat av rökt honung, lokal ost, äppelmust, nybakade frallor, kaffe, frukt ja, allt du kan tänka dig. Än en gång sitter vi tysta och känner in den fridfulla omgivningen. Vi gör oss i ordning för en heldag utomhus och nästa stopp är något jag sett mycket fram emot.

Nästa stopp på resan går till Alpacka Älg & Ekofarm där vi ska få vara med på en alpackavandring. Exakt vad det innebär vet jag inte innan, men det är något av det mysigaste jag gjort. Alpackorna, med sina nyfikna ögon, underbett och mjuka ull charmade oss totalt. Vi är ett gäng på 10 personer som ska gå alpackavandringen som tar ca 45 minuter. Vi blir alla tilldelade varsin alpacka (min hette Paco) och sen knallar vi iväg i ett lugnt tempo längs med grusvägen, in i skogen en sväng, och tillbaka ut igen. Verkligen en upplevelse utöver det vanliga, där Paco och jag blir vänner för livet.

Klockan slår 12 och lunch står på schemat. Vi åker till The Ground, som är ett streetfood-hak beläget uppe på en kulle med en otrolig utsikt över Finjasjön. Här finns fyra olika rätter på menyn att välja mellan som alla tillagas med råvaror från de lokala aktörerna. Lars, som tar emot oss och som är ägare, är oerhört noga med att maten ska hålla hög kvalité och så många ingredienser som möjligt ska vara närproducerade. Sånt gillar vi skarpt. Jag åt deras Chèvre chaud-sallad som var fantastiskt god. Solen och utsikten gjorde besöket extra härligt.

Mätta och belåtna beger vi oss till Hovdala Slott. Slottet, med anor från 1500-talet, bjöd på en härlig mix av historisk miljö och vacker natur. Jag älskar slottsmiljöer av många anledningar, bland annat för att trädgårdarna oftast är välskötta och blir till otroliga platser att fota på, men också för att det känns lite elegant att gå runt i en pampig miljö. Förutom att upptäcka slottet och dess närområde finns en mängd vandringsleder att utforska. Vi får tips av personalen i slottsbutiken att gå en runda på 4 km som heter Dammslingan, vilket blir alldeles lagom. Vandringsleden sträcker sig runt Hammarmölledammen och vi får fantastiska vyer över sjön genom bokskogens träd. Efter promenaden behöver vi fylla på energin, så vi köper med oss veganska brownies från slottets café och sätter oss på gräsplätten utanför deras orangeri i solen.

Vi åker tillbaka till Jakthuset för en liten paus innan det är dags för middag. Vi beger oss tillbaka till The Ground, för på samma plats ligger nämligen Treehouse Hovdala: ett hus byggt uppe bland trädkronorna som bjuder på en ännu bättre utsikt över sjön där solen håller på att gå ner. Vi serveras en 7-rätters middag ihop med ett perfekt matchat alkoholfritt dryckespaket. Jag har sagt det förr och jag säger det igen: jag älskar att alkoholfri dryck numera innebär att restauranger antingen gör drycken själv eller köper in högkvalitativ kombucha, must, juice från aktörer som vet vad de sysslar med. Det är en ren fröjd när ägaren Lars serverar rätterna och beskriver allt in i minsta detalj medan han häller upp en elegant mousserande havtorn- och rabarberdryck från Bjärehalvön. En otrolig matupplevelse!

Dag 3 – Rallarlunch, höjdskräck & adrenalin

Söndagen börjar precis som lördagen: solen väcker oss och vi dukar upp frukostkorgen på verandan från Café Madrix. Det känns tråkigt att detta är sista dagen i Hässleholm. Allt har varit över förväntan och jag är oerhört pepp på att få gå igenom alla bilder i kameran. Men vi har en rolig och lite pirrig dag framför oss. Vi ska nämligen besöka en plats jag varit lite nervös inför. Mer om det längre ner!

Första stoppet för dagen går till Rallarhustruns Veranda & Logi för lite lunch. Rallarhustruns ligger strax söder om Hässleholm och drivs av det fantastiskt trevliga paret Frida och Martin. De berättar att de har gått från att vara kontorsnissar till att driva hotell och bistro mitt i skogen. Det är ofta en gemensam nämnare för alla grundare jag stöter på som har startat upp sin business “mitt ute i ingenstans” med naturen som granne. Högpresterande, drivna människor som tröttnar på storstan och vill finna lugnet på landet. Jag förstår dem.

Vi kliver in i bistron som är mysigt inredd med bord för både stora och små sällskap, textilier, fin dukning och härligt ljusinsläpp. Till lunch bjuds det på stenugnsbakad pizza, som är lite av Rallarhustruns specialitet. Vi äter ”Vegan Caesar”, som består av blomkål, sparris, gröna blad, caesardressing och kokosbacon. Till efterrätt serveras chokladpaj. Allt var otroligt gott!

Mätta och belåtna styr vi bilen mot MultiLevel Zipline, som är vårt sista stopp på vår weekend i Hässleholm. Här finns ziplines, höghöjdsbanor, klätterväggar och min puls höjs så fort vi parkerar bilen. Jag är nämligen lite höjdrädd. Ganska mycket höjdrädd. Men också fast besluten om att jag ska övervinna rädslan och bli 20-åriga Rebecca som vågade vad som helst. Vi välkomnas av Magnus och Alvin, som hjälper oss med utrustningen och berättar om företaget samt allt kul som finns att uppleva. Vi har totalt två timmar att fördriva hur vi vill och vi bestämmer oss för att ta tjuren vid hornen direkt och börjar med ziplines.

En zipline består av en lång uppspänd vajer. Med hjälp av ett linbanehjul, fastspänd i en kroppssele, glider du nerför vajern i full fart. Hos MultiLevel Zipline finns 6 olika ziplines där den totala längden är över 2 km, varav den längsta är hela 600 meter och du kan komma upp i en hastighet på 75 km/h. Här finns även en twin-zipline där man kan åka två personer bredvid varandra samtidigt som även är tillgänglighetsanpassad för personer i rullstol. Magnus och Alvin tar oss igenom alla ziplines med massor av positiv energi och pepp, vilket gör att allt känns tryggt och superkul. Höjdskräcken är botad och jag tar mig även runt på en av höghöjdsbanorna.

Att besöka MultiLevel Zipline är den perfekta aktiviteten för par eller kompis/familjegänget med personer i olika åldrar som vill hitta på något kul, aktivt och utmanande tillsammans. Vi hade så roligt och tiden gick alldeles för fort.

Det var en ynnest att få uppleva ett unikt boende, natur, gastronomi, mysiga djur och fartfyllda aktiviteter i en perfekt blandning i en och samma destination. Hässleholm har verkligen visat en mångfald av naturupplevelser och alla möten med engagerade lokala företagare har varit fantastisk. På återseende!

Blogginlägget är i betalt samarbete med Explore Hässleholm

Föregående
Föregående

Skellefteå – den gastronomiska småstaden

Nästa
Nästa

Reseguide till Lissabon